Beintøft

 

Truede dyrearter

En av verdens mest truede dyrearter er bambuslemuren. Forskere mener at det kun finnes rundt 100 eksemplarer igjen av denne som lever i vill natur – blant annet fordi regnskogen den bor er truet.

De fleste lemurer er sky og vanskelige å få øye på. Men de kan også være noen nysgjerrige luringer, som liker å nappe damene i skjørtekanten og stjele bananer fra turister!

Ordet lemur betyr «Nattens ånd». Vi tror at lemurene har fått navnet sitt fordi at de er så aktive om natten og har store øyne som reflekterer lys.

Lemurer finnes naturlig kun på Madagaskar. De lever i grupper, og er avhengige av skogen. De fleste lemurer tilbringer mesteparten av tiden sin i trærne.
Banan er favorittmaten til lemuren. Ellers spiser den annen frukt og blader. Noen lemurer spiser også litt insekter og edderkopper.

Lemuren er i slekt med apen. Den har myk pels og store øyne. Det finnes mange forskjellige lemurarter og de har ulike størrelser. Den bittelille muselemuren veier bare 28 gram, mens indrilemuren blir 10 kilo tung!

I dag lever det rundt 50 lemurarter på Madagaskar, og alle regnes som utrydningstruede. Flere arter har allerede blitt utryddet, mye på grunn av skoghogst og jakt.

Vet du om noen andre dyr som er utrydningstruet? Har vi noen i Norge?

Foto: Gustavo Bravo/Flickr

Lær mer og finn ressurser:

Lukk