Beintøft

 
 
 

Været

Ekstremvær er et ord som brukes om en bestemt værtype. Dette er en type vær som innebærer at liv og verdier står i fare. Ekstremvær kan for eksempel være veldig sterk vind, hetebølger, og skikkelig kraftige nedbørsmengder.

Den siste tiden er vi blitt mer og mer oppmerksomme på at været endrer seg. Vi hører stadig om styrtregn, oversvømmelse, ekstreme varmeperioder og ekstreme kuldeperioder rundt om i verden, og har fått kjenne det på kroppen selv her i Norge også. Sommeren 2018 var for eksempel den varmeste og mest solfylte sommeren siden 1947!

Men hva er egentlig ekstremvær? Her i Norge er det Metrologisk institutt som varsler om ekstremvær og blir kun brukt om værforhold der vinden, nedbøren, vannstanden eller snøskredfaren er så stor at det truer liv og verdier dersom man ikke er forberedt, i tillegg til at det må true et stort område. At været varierer er ikke uvanlig og vanlig uvær er ikke regnet som ekstremvær, men det er når været varierer veldig mye og blir voldsomt vi kan anta at klimaet er i ferd med å endre seg. For det er viktig å huske på at det er forskjell på vær og klima. Været er det vi ser ut av vinduet hver dag, mens klima er gjennomsnittet av været målt over lang tid. Fordi været har blitt målt over flere tiår, har vi sett at gjennomsnittstemperaturen på jorden er høyere enn det den var før.

I områdene rundt Middelhavet og Vest-Afrika er det observert flere og kraftigere tørkeepisoder siden 1950-årene. Samtidig har det sentrale Nord-Amerika og Nordvest-Australia opplevd færre og mindre kraftige tørkeperioder i samme periode. Fra 1900 til 2005 er det observert økt nedbør (regn, sludd og snø) i store deler av Amerika, Nord-Europa og Nord- og Sentral-Asia. Samtidig er det observert mindre nedbør i deler av Afrika, middelhavsområdet og deler av Sør-Asia.

Det er heldigvis mye vi kan gjøre for å unngå at det blir mer ekstremvær og at temperaturen på jorden fortsetter å øke. Du kan gå, sykle, eller reise med kollektivtransport, velge produkter som har god kvalitet og som er laget på en bærekraftig måt, kaste mindre mat og spise mindre kjøtt.

Synes du dette var spennende å lese om? Da kan du laste ned Miljøagentrapporten Tema: Vær her for å lære mer om hvorfor vær og klima er ord som hører tett sammen.

Foto: Free-Photos/Pixabay

Lær mer og finn ressurser:

Lukk