Beintøft

 

Ekstremvær

Ekstremvær er et ord som brukes om en bestemt værtype. Dette er en type vær som innebærer at liv og verdier står i fare. Ekstremvær kan for eksempel være veldig sterk vind, hetebølger, og skikkelig kraftige nedbørsmengder.

Synes du at sommeren var varm? Så du hvor tørt det ble når det kom så lite regn som det gjorde i sommer? Selv om det var deilige temperaturer for oss i Norge, så regner ekspertene med at dette dette bare er en forsmak på hvordan været på jorda blir mer og mer ekstremt. Ekstremvær som tropiske stormer og tyfoner kombinert med at havet stiger har ført til store ødeleggelser på mange små øystater i Stillehavet. Der bor det folk i områder som ikke ligger høyere enn 5 meter over havoverflaten på det høyeste punktet. Disse menneskene står i fare for å miste hjemmene sine på grunn av havstigningen. De risikerer også at saltvann fra havet trenger inn i grunnvannet og ødelegger drikkevann og jordbruk.

På øya Tuvalu ligger det høyeste punktet bare 4,5 meter over havet. Klimaendringene truer dermed med å legge store deler av Tuvalu under vann. Dette kan føre til at befolkninga blir tvunget til å flytte fra landet innen få tiår. Det er oppvarmingen av jorda som gjør at havet stiger, og kystbyer og øystater står i fare for å havne under vann. Klarer vi kutte klimagassutslippene våre, er det større sjanse for at havet slutter å stige, og menneskene på, for eksempel Tuvalu, får beholde hjemmene sine.

Foto: Byelikova Oksana/Fotolia

Lær mer og finn ressurser:

Lukk