Beintøft

 

Luftforurensing

Lufta i storbyene i Kina er nå så forurenset at når det er som verst er det like ille å være ute og puste en hel dag, som å røyke 50 sigaretter!

Tenk deg at skolen din blir stengt fordi det er farlig å gå ut på grunn av luftforurensning. Tenk deg å måtte bruke maske foran munnen for å beskytte deg mot forurensning. Tenk deg å bo i et land der 4000 mennesker dør hver dag på grunn av luftforurensning. Slik er det mange steder i Kina – som er det landet i verden der det bor flest mennesker. Og fordi den økonomiske veksten i Kina har vært så stor de siste årene, har også luftforurensningen økt. I Kina bruker de mye kull for å lage energi – faktisk har bruken av kull femdoblet seg de siste 15 årene.

I tillegg har mange flere kinesere skaffet seg bil. I 2013 ble det solgt mer enn 20 millioner biler i Kina! Tidligere var sykkel det mest brukte transportmiddelet i kinesiske byer, men når så mange flere mennesker får råd til å kjøpe seg bil, blir også luftforurensingen mye høyere. Likevel jobber myndighetene i landet hardt for å minske luftforurensingen med blant annet gjennom å oppfordre til elektriske biler.

Kanskje burde de også oppfordre barn i Kina til å si fra? Kanskje de burde gjennomføre tomgangsaksjoner?

Foto: ChinaFotoPress/Getty Images

Lær mer og finn ressurser:

Lukk