Beintøft

 

Marin forsøpling

Den største oppsamlingen av marin søppel finner vi i Stillehavet. Og nesten alt dette søppelet er laget av plast. Forskere anslår at det finnes 79 000 tonn plast der, fordelt på et område på mer enn 1,6 millioner kvadratkilometer. Det er fire ganger så stort som Norge til sammen!

Nesten alt rundt oss er laget av plast. Vi lever på mange måter i plastens tidsalder, på samme måte som steinaldermannen og steinalderkvinnen levde i steinalderen. Men visste du at hvert år havner over 8 millioner tonn plastsøppel i havet? Hvis vi mennesker fortsetter som nå vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet.

Plast er et fantastisk materiale. Vi kan bruke plast til å lage nesten alt, fordi det finnes mange typer plast, som alle har ulike egenskaper. Vi har hard plast og myk plast. Vi har plast som er lett å ødelegge og plast som er vanskelig å ødelegge. En veldig bra ting med plast er at det er kjempelett. Det veier nesten ingenting sammenlignet med tre, glass og metall, noe som gjør at det slippes ut mindre klimagasser når man transporterer ting laget av plast.

Plast er et materiale som varer evig, noe som egentlig er litt kult. Men så bruker vi plasten til å lage produkter som plastposer og engangsbestikk, som kun skal brukes én gang. Det er skikkelig unødvendig å bruke et materiale som varer evig til å lage ting som kun skal brukes én gang.

Plast blir et enormt miljøproblem når den havner i naturen, nettopp fordi den varer evig og ikke forsvinner. Det tar 450 år å bryte ned en plastflaske. Og da brytes den faktisk bare ned til mindre plastpartikler. Til slutt er bitene så små at de nesten er umulig å både se og hvert fall plukke opp. Disse bitene ender opp i magen på fisken som tror det er mat, eller i drikkevannet vårt fordi bitene er så små at de ikke filtreres vekk. Derfor er det kjempeviktig å plukke opp plasten som finnes i havet og naturen i dag, før den blir til så små biter at det er for vanskelig å gjøre noe med problemet.

Vi slipper også ut masse mikroplast til havet når vi vasker klær som inneholder plast. For eksempel fleecegensere og treningstøy. Den aller største kilden til mikroplast i havet er faktisk fra bilkjøringen vår. For hver eneste gang vi kjører bil slites dekkene, og det faller av bittesmå plastbiter fra dekket som havner i grøfta. Videre flytter regnet, bekkene og elvene våre de bittesmå plastbitene til havet.

Heldigvis er det mye vi kan gjøre i hverdagen for å hindre at plast og annen søppel havner i havet. Vi i Miljøagentene oppfordrer alle skoleklasser til å ha en ryddeaksjon, og at dere printer ut og henger opp plakaten «Gjør noe for havet» i klasserommet. Finn alt dere trenger her.

Foto: Arndt Vladimir/Fotolia

Lær mer og finn ressurser:

Lukk