Beintøft

 
 
 

Forsøpling

Visste du at det finnes mange dyr som spiser plast, fordi de tror det er mat? Mange sjøfugler, fisker, hvaler og andre dyr dør på grunn av plastforsøpling. Her trengs det innsats, folkens! Vi har en jobb å gjøre: All plastemballasje må kildesorteres, pass på at du ikke kaster plast i naturen og plukk opp plast som du finner. Hvis alle gjør litt, kan vi stanse spredningen av plast.

Søppel i naturen, altså forsøpling, er et stort problem her på jorda. Det er dessverre altfor lite av avfallet vårt som blir gjenvunnet, hvilket vil si at vi bruker stoffer og materialer fra søppel på nytt. Det er veldig trist, fordi det aller meste kan faktisk brukes flere ganger. Aluminiumsbokser, glassflasker, gamle sykler, batterier, melkekartonger og gamle klær er bare noe man kan finne av søppel i naturen. Men det verste er faktisk plast, for hvert år havner over 8 millioner tonn plastsøppel i havet. Hvis vi mennesker fortsetter som nå, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet.

Det produseres helt enorme menger plast hver dag og slik har det vært i mange år. Nesten alt rundt oss er laget av plast og vi lever på mange måter i plastens tidsalder. Vi har faktisk produsert nok plast til å dekke hele Argentina i et tykt lag! Du lurer sikkert på hvorfor det produseres så mye? Plast er egentlig et ganske fantastisk materiale. Vi kan bruke plast til å lage nesten alt, fordi det finnes mange typer plast, som alle har ulike egenskaper. Vi har hard plast og myk plast. Vi har plast som er lett å ødelegge og plast som er vanskelig å ødelegge. En veldig bra ting med plast er at det er kjempelett. Det veier nesten ingenting sammenlignet med tre, glass og metall, noe som gjør at det slippes ut mindre klimagasser når man transporterer ting laget av plast.

Plast er et materiale som varer evig, noe som egentlig er litt kult. Men så bruker vi plasten til å lage produkter som plastposer og engangsbestikk, som kun skal brukes én gang. Derfor blir plasten et enormt miljøproblem når den havner i naturen, nettopp fordi den ikke forsvinner. Det tar 450 år å bryte ned en plastflaske, og da brytes den faktisk bare ned til mindre plastpartikler. Til slutt er bitene så små at de nesten er umulig å både se og hvert fall plukke opp. Disse bitene ender opp i magen på fisken som tror det er mat, eller i drikkevannet vårt, fordi bitene er så små at de ikke filtreres vekk. Derfor er det kjempeviktig å plukke opp plasten som finnes i havet og naturen i dag, før den blir til så små biter at det er for vanskelig å gjøre noe med problemet.

Vi slipper også ut masse mikroplast til havet når vi vasker klær som inneholder plast. For eksempel fleecegensere og treningstøy. Den aller største kilden til mikroplast i havet er faktisk fra bilkjøringen vår. For hver eneste gang vi kjører bil slites dekkene, og det faller av bittesmå plastbiter fra dekket som havner i grøfta. Videre flytter regnet, bekkene og elvene våre de bittesmå plastbitene til havet.

Heldigvis er det mye vi kan gjøre i hverdagen for å hindre at plast og annen søppel havner i havet. Vi i Miljøagentene oppfordrer alle skoleklasser til å ha en ryddeaksjon, og at dere printer ut og henger opp plakaten «Gjør noe for havet» i klasserommet. Finn alt dere trenger her.

Foto: Andrew Martin/Pixabay

Lær mer og finn ressurser:

Lukk