Beintøft

 
 
 

Regnskog

«Regnskogene er noen av de mest verdifulle naturområdene på jordkloden. De er hjem til hele 50-80% av alle verdens plante- og dyrearter og over 260 millioner mennesker, som snakker over halvparten av verdens språk.  Regnskogen har en enormt viktig rolle både for dyr, planter og mennesker.»

Saken er skrevet av miljøagentene Tina (16) og Ulrik (11)

Til tross for sin rikdom dekker regnskogen kun 6% av jordens landareal. Til sammenligning dekket regnskogene 13% av verdens landareal før andre verdenskrig. Over halvparten av disse verdifulle områdene har altså forsvunnet i løpet av 70 år! For hvert 5. sekund hugges regnskogområder på størrelse med en fotballbane. Mellom 4000 og 6000 dyre- og plantearter utryddes hvert eneste år.

Ikke bare er regnskogene viktige for dyr, planter og mennesker som bor i dem – de spiller faktisk en uhyre viktig rolle for det globale klimaet. De fungerer som «jordas lunger», de puster inn karbondioksid (som det er så altfor mye av i atmosfæren) og puster ut oksygen. Trær slipper også ut den CO2-en de har tatt opp når de hugges eller brennes. Avskoging står dermed for 24% av klimagassutslippene i verden i dag. Og om vi ikke gjør noe, vil all regnskog være borte om 100 år.

Det er mange grunner til at regnskogene ødelegges. Felles for dem er menneskenes behov, eller ofte ønsker. De tropiske regnskogene ligger først og fremst langs ekvator, i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Der er fattigdommen og befolkningsveksten stor, og folk trenger mer og mer plass til å drive jordbruk for å forsørge seg selv og familien. Men det er også mye regnskog som ødelegges på grunn av oss nordmenn, og mennesker i andre velstående land. Palmeoljeproduksjonen er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Malaysia og Indonesia. Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet og årlig hogges og brennes det store områder med regnskog for å plante oljepalmer. Dette får store konsekvenser for dyr og mennesker som bor i regnskogen. Palmeoljeproduksjonen fører også til avskoging og klimagassutslipp. Palmeolje finnes for eksempel i mat, kosmetikk, såper, kremer, vaskemidler og levende lys. I tillegg blir mange eksotiske tresorter brukt i f. eks. hagemøbler og parkett i husene våre her i Norge.

Vi som forbrukere har makt! Det er lett å finne ut hvilke matvarer som inneholder palme- og soyaolje. Det er bare å se på innholdsfortegnelsen, for dette har Norge påbudt matindustrien å oppføre. Sminke er det litt verre med. Det en kan gjøre, er å lete litt (noe som er en enkel sak i dagens digitaliserte samfunn), og finne ut hvilke merker som har etiske og miljøbevisste retningslinjer. I det hele tatt vil det hjelpe både natur og kultur mye om vi rett og slett bruker mindre. Hvis alle på kloden skulle hatt like høyt forbruk som en nordmann, måtte vi hatt 2.7 jordkloder! Bruk makten du har som forbruker til å gjøre gode valg for planeten vår. Hvis alle gjør litt, vil selskapene snart få opp øynene på hva forbrukerne ønsker.

Visste du forresten at Norge også har regnskog? Les mer i Miljøagentenes medlemsblad om skog.

Foto: quickshooting/Fotolia

Lær mer og finn ressurser:

Lukk